украйна война русия сащ

За американския Ястреб и руската Мечка

Едните години наред се правеха на световни полицаи в Близкия Изток, а другите – ей тука, на една крачка от нас. Едните налагаха санкции, а другите – дрънчаха с оръжия. Едните създадоха международното право така, че да легитимира вноса на демокрация с „хуманитарни интервенции“, а другите – директно и безкомпромисно нахлуваха в бившите си сателити и колонии като „миротворци“, и анексираха териториите им.
 
А вие… вие все още се делите на фили и фоби без да осъзнавате, че Ястребът и Мечката са двете уродливи лица на едно и също животно, най-опасният звяр на земята – човекът с Власт.
 
Най-много ме боли за това, че през всичките тези години заради болните амбиции и мозъци на Ястреба и Мечката загинаха толкова много невинни хора. А сякаш най-ужасяващото тепърва предстои…
 
Но вие си слагайте по фейсбук профилите знамето на Украйна с надпис „Аз съм Украйна“. Или пък бели гълъби, маслинови клонки и призиви за Peace. Каква велика емпатия се крие в тия жестове!
 
Никой от нас обаче не е Украйна – тя е сама. Както и всички ние. Другото е отвратително лицемерие. Така навремето имаше „Аз съм Шарли“. Затова много отдавна написах в първата ми стихосбирка „Мъгла от стонове“ следното:
 
„Отдавна всички чувства са бездомни
и гаснат по тъмничните кьошета.
Съдбата им безлична и проклета
след време никой няма да си спомни.
 
След време никой няма да попита
и никой няма нищо да възпява.
Във кръчмите на писаната врява
ще има маси само за шарлита.“
 
Дано да съм сгрешил тогава.

ястреб мечка америка русия украйна война
украйна русия сащ война ястреб мечка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.